torsdag den 17. marts 2016

Chokoladetærte med saltkaramelDenne chokoladetærte er lige så god som den er syndig! Ved første øjekast kan den godt virke lidt overvældende, og tro mig, det er ikke en kage man spiser mange stykker af! Men den smager fantastisk og er helt sikkert kalorierne værd. Jeg har set mange forskellige versioner af chokoladetærten med saltkaramel og har længe gerne ville give mig i kast med den. Tidligere på ugen bød chancen sig da jeg havde nogle velfortjente feriedage og derfor planlagde en hyggeaften med min kæreste. Heldigvis har han, ligesom mig, en meget sød tand, så kagen var en stor succes. Kagen er som sådan ikke svær at lave, men den skal stå på køl ad flere omgange, så man kan med fordel lave den dagen før den skal bruges.Opskrift:

Kakao-mørdej:
200 g smør
350 g hvedemel
100 g flormelis
30 g kakao
1 æg

Saltkaramel:
300 g sukker
100 g smør
70 g lys sirup
1/2 dl vand
1 tsk salt
1 dl fløde

Ganache:
2 dl fløde
300 g chokolade

Salt til pyntSådan gør du:

Start med at lave mørdejen. Smørret skæres i små stykker og smuldres med melet. Sigt herefter flormelis og kakao i blandingen, og ælt hurtigt dejen sammen med ægget. Dejen pakkes ind i køkkenfilm og skal herefter hvile minimum en halv time i køleskabet.

Mens mørdejen hviler, laves saltkaramellen. Start med at blande vand, sukker, sirup og smør i en gryde, og smelt det ved middel varme. Tilsæt herefter fløde og salt, og lad blandingen småsimre i nogle minutter. Det er vigtigt at huske at karamellen stivner, når den køler af, så den må endelig ikke koge for længe. Karamellen skal gerne være lidt flydende i den færdige kage. For at tjekke konsistensen hældte jeg en lille smule karamel på et stykke bagepapir og lod det kort køle af. På den måde kan du lettere bedømme hvordan karamellen bliver, når den er afkølet. Tag karamellen af blusset, og stil den til side mens du ruller mørdejen ud.

Når mørdejen er placeret i tærteformen, prikkes den med en gaffel og bages i cirka 15 minutter ved 175 grader. Lad tærtebunden køle af, og fordel den afkølede karamel på den. Tærten stilles nu på køl i et par timer eller i fryseren i en halv time.

Mens tærten står på køl, laves ganachen. Hak først chokoladen groft. Varm herefter fløden op til kogepunktet, og hæld den over chokoladen. Rør fløde og chokolade sammen indtil al chokoladen er smeltet og du har en ensartet, skinnende masse. Fordel ganachen på tærten, og drys med salt. Chokoladetærten skal nu stå på køl i minimum 3 timer før den er klar til at spise.

Velbekomme!

2 kommentarer:

 1. Kan man fryse selve tærten ned til senere brug, eller skal den bruges indenfor relativ kort tid?
  Ser vildt lækkert ud, vil så gerne prøve at lave den!
  m.v.h
  Amanda

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Amanda
   Jeg har faktisk ikke forsøgt mig med at fryse tærten ned. Det kan nok godt lade sig gøre, men jeg er ikke sikker på at resultatet ville være helt i top. Jeg havde tærten stående i køleskabet i 4-5 dage, og det tog den absolut ikke skade af :-) Jeg overvejede selv at lave den i helt små tærteforme så den nærmest bliver portionsanrettet. Så slipper man for at stå med en kæmpe tærte som man aldrig kommer igennem.
   Det er virkelig en lækker kage, så jeg synes helt sikkert du skal springer ud i at lave den :-)
   Denne blog bliver forøvrigt snart nedlagt så hvis du har lyst til at følge med i fremtiden, kan du gøre det på Elsebethskager.dk
   Rigtig god bagelyst :-)
   Mange hilsner
   Elsebeth

   Slet