torsdag den 13. november 2014

Fyldte chokolader med saltkaramel


'Chocolate doesn't ask silly questions - chocolate understands'

Det er bare én af grundene til, at jeg er helt vild med chokolade. Der er et eller andet trygt og hyggeligt ved chokolade og så smager det vidunderligt. Jeg er især vild med fyldte chokolade - både med karamel, trøffel, nougat, marcipan, ganache, you name it! Så det kunne selvfølgelig ikke være anderledes, end at jeg bare blev nødt til at give mig i kast med chokoladetemperering og karamelkogning. Jeg glemte at banke formen, efter at have fyldt den med chokolade, og har derfor fået lidt lufthuller i de færdige chokolader. Men udover dét, er jeg ret godt tilfreds med resultatet af mit lille chokoladeforsøg.


Saltkaramel:

2 dl piskefløde
100 g sukker
50 g glukosesirup
1-2 tsk salt

300 g god, mørk chokolade

Sådan gør du:

Start med at lave saltkaramellen, da den skal køle helt af, før den kan blive til fyld i chokoladerne.

Smelt først sukker og glukosesirup i en gryde ved middel varme. Tilsæt herefter fløden og lad blandingen små-simre, indtil den har den ønskede konsistens. Det er vigtigt at huske, at karamellen stivner, når den køler af, så man skal stoppe mens den stadig er lidt for flydende. Karamellen kan sagtens stå og passe sig selv, men jeg rørte i den fra tid til anden, for at tjekke at den ikke blev for tyk. For at tjekke konsistensen, smurte jeg en lille smule karamel på et stykke bagepapir og lod det kort køle af. På den måde kan du lettere bedømme, hvordan karamellen bliver, når den er afkølet. Når karamellen er færdig, blandes saltet i og karamellen kommes i en sprøjtepose og sættes på køl. Husk at bruge en sprøjtepose, der kan tåle den høje temperatur - ellers ender man hurtigt ud med smeltet plastic og et værre rod.

Nu til den lidt mere tricky del - temperering af chokoladen. Start med at hakke al chokoladen fint. Lidt over halvdelen af chokoladen smeltes over et varmt vandbad. Vandet må endelig ikke koge. Resten af den finthakkede chokolade kommes i en skål. Hæld nu halvdelen af den smeltede chokolade over den hakkede chokolade og rør rundt, så det hele lige så stille og roligt begynder at smelte sammen. Hvis der stadig er lidt af chokoladen der ikke vil smelte, tilsættes der lidt mere af den smeltede, varme chokolade. Denne del af processen kræver lidt tålmodighed. Man har lyst til at tilsætte størstedelen af den smeltede chokolade med det samme, for hurtigere at få de to dele til at smelte sammen, men det er strengt forbudt! Blandingen må aldrig overstige 33 grader, da det vil ødelægge tempereringen og man så vil være nødsaget til at starte helt forfra. Det er derfor vigtigt, at den smeltede chokolade tilsættes lidt ad gangen, så temperaturen holdes nede.

Når al chokoladen er smeltet, fyldes det i formen. Det er så nu, man skal huske at banke formen forsigtigt, så man undgår lufthuller i chokoladerne. Når det er gjort, vendes formen på hovedet og den overskydende chokolade hældes tilbage i skålen. Skallerne skal nu en tur i køleskabet for at størkne, så de er klar til at blive fyldt med den lækre saltkaramel. Når chokoladerne er fyldt, dækkes bunden med et sidste lag chokolade og formen stilles i køleskabet indtil chokoladerne er helt størknet.

Vend chokoladerne ud af formen og de små himmerigsmundfylde er klar til servering. Fyld eventuelt et lille glas med chokolader, pynt med et fint bånd og håndskrevet kort og du har den sødeste værtindegave.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar